Catfishing

Admin

Catfishing is het fenomeen van personen die online identiteiten en hele sociale kringen fabriceren en verzinnen om mensen te misleiden tot een emotionele of romantische relatie. Vaak gebeurd dit over een lange periode van tijd. De redenen dat mensen dit doen zijn erg uiteenlopend, maar veel voorkomende redenen zijn: eenzaamheid, wraak, verveling of nieuwsgierigheid. Je catfished dus iemand als je jezelf online voordoet als iemand anders.

De term catfishing is afkomstig van de documentaire catfish (2010). Volgens de presentator van deze documentaire en latere televisieserie, is de term afkomstig uit de visserij. Vissers hebben meervallen (catfish) bij kabeljauw zodat deze aan staarten knabbelen om ze actief te houden tijdens overzees transport om het vlees levendiger en verser te houden. Als je iemand catfished, houdt je hem ook levendig, zoekende en denkende.

De verschillende vormen van catfishing
Een catfish komt voor in alle vormen en maten en soms vallen ze in verschillende categorieën. Hieronder kun je een lijst vinden van de meest voorkomende gevallen van catfishing.

De revenge catfish: Hierbij voelt het voor een persoon alsof hij of zij onrecht is aangedaan door jou (of iemand waar jij bij betrokken bent) en probeert online een band of relatie met jou op te bouwen om jou terug te pakken.

De bored catfish. In dat geval gaat het vaak om een persoon die een internetverbinding heeft en simpelweg teveel tijd. Het hoeft niet te zijn dat je deze persoon kent. Het kan zijn dat je gewoon willekeurig gekozen bent door dit persoon. De motivatie van de persoon kan zijn dat hij of zij het simpelweg gewoon leuk vond om jou een beetje voor de gek te houden.

De Secretly-in-love-with-you Catfish. Hierbij is een persoon stiekem verliefd op jou, maar om de een of andere reden heeft deze het gevoel niet goed genoeg te zijn om hiervoor naar jou uit te komen. Om deze reden verzint ze een nieuwe identiteit en probeert op deze manier met jou in contact te komen.

De Scary Catfish. Dit betreft een persoon die gewoon uit is op chaos en het breken van harten.

Hoe weet je of je gecatfished wordt?

Vaak zijn verschillende dingen waaraan je kan merken of je gecatfished wordt. Toch maakt liefde blind of zijn sommige mensen gewoon te goed gelovig. Vaak werkt het al om met een vriend of vriendin hierover te praten, want misschien ben je te emotioneel om de waarheid zelf onder ogen te komen.

Een goede manier om erachter te komen of jij slachtoffer bent van catfishen, kun je bijvoorbeeld proberen met deze persoon af te spreken. Wanneer dit niet lukt of iemand op het laatste moment af blijft bellen. Op een gegeven moment zul je jezelf af moeten vragen of je niet voor de gek wordt gehouden.

Met logisch nadenken kom je er vaak al achter of iemand echt bestaat of niet. Kom je dit account tegen op een datingsite of app, probeer hem of haar dan eens op te zoeken op sociale media kanalen. Natuurlijk kun je dit ook faken met wat moeite. Natuurlijk kun je ook eens vragen om te skypen of facetimen.

Laat een reactie achter